NL
EN
Google Cloud

De gaming community verandert historische kennis

Stel dat videogames niet alleen nieuwe werelden zouden creëren voor gamers, maar ook onze blik op de wereld waarin we nu leven zouden veranderen? In dit artikel laten we zien hoe Google en Ubisoft geologen hebben geholpen bij het ontcijferen van hiërogliefen uit het Oude Egypte met behulp van The Hieroglyphics Initiative.

De uitdaging

In Assassin’s Creed Origins neemt Ubisoft zijn spelers mee naar de tijd van Cleopatra’s Egypte. Toen ze samen met geologen aan de game aan het werken waren, realiseerde Ubisoft zich hoe moeilijk het is om de geheimen van die tijd te bloot te leggen. Hiëroglifische inscripties van drie- tot vierduizend jaar oud zijn vaak verweerd, waardoor delen ontbreken of beschadigd zijn.

Nieuwe technologie heeft een enorme impact gehad op verschillende wetenschapsgebieden. In de geesteswetenschappen heeft het bijvoorbeeld geleid tot een nieuw onderzoeksgebied: digitale geesteswetenschappen. Toch is in de afgelopen 200 jaar na de ontdekking van de Rosetta Stone de manier waarop hiërogliefen worden vertaald vrijwel hetzelfde gebleven. De Egyptologie heeft dus innovatieve digitale onderzoeksinstrumenten nodig om alle resterende mysteries uit de Oudheid op te lossen. Wij geloven dat machine learning het proces van verzamelen, catalogiseren en begrijpen van de taal van de farao’s ingrijpend kan veranderen

“We wilden ook graag iets terugdoen, en zo kwamen we op het idee van The Hieroglyphics Initiative.”

— Pierre Miazga, Associated Director, Marketing at Ubisoft

Gebrek aan data

Voordat Ubisoft kon beginnen met het trainen van de machine-learningmodellen in het herkennen van de hiërogliefen, moesten ze een manier bedenken om aan voldoende data te komen. Dit was gelijk ook de grootste uitdaging van het project; er was geen centraal archief met informatie. Sterker nog, ze ontdekten dat bijna alle vertalingen zich bevonden in analoge bronnen, zoals bronnen en onderzoekspapers. Gelukkig kwam er hulp uit de hoek van de gaming community.

De helpende kracht van de gaming community

Om de modellen te leren hiërogliefen te herkennen, moest Ubisoft voldoende voorbeelden hebben; een machine-learningmodel heeft minimaal 50 voorbeelden per teken nodig om meer dan 850 ‘glyphs’ te herkennen. In september 2017 lanceerden wij The Hieroglyph Initiative in het British Museum in Londen. We nodigden iedereen die dat wilde uit om vooral mee te helpen. Met dit initiatief wilden we genoeg voorbeelden verzamelen om de op maat gemaakt meachine-learningmodellen op het Google Cloud Platform (GCP) te kunnen trainen en de grenzen van het mogelijke op te rekken. Het werd een daverend succes: in één nacht tekenden 10.000 mensen 80.000 glyphs.

Om de nodige data te verzamelen, bouwde Ubisoft met behulp van Firebase een teken-tool. Deze tool slaat afbeeldingen op in de Firestore Cloud Storage en gebruikt vervolgens Cloud Firestore om user data te synchroniseren.Gebruikers kunnen de tool online gebruiken met Google Chrome en via hun Google- of Ubisoft-account. Met de tool kunnen ze afzonderlijke glyphs overtrekken.

Optimale ML-modellen op maat

Nadat Ubisoft een dataset had samengesteld uit alle tekens die waren aangeleverd, bouwden ze een tool die glyphs koppelden aan hun meest waarschijnlijke betekenis. Door gebruik te maken van App Engine, kon Ubisoft gebruikers ondersteunen in meerdere stadia van hun vertaling.

Met Cloud AutoML konden we ontwikkelaars op een gebruiksvriendelijke manier complexe processen laten uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn data-preprocessing, ontwikkelen en implementeren van modellen, en het leveren van snelle resultaten met behulp van de nieuwste modellen. Bovendien gebruikt Cloud AutoML AI om jouw AI te verbeteren: door data al te optimaliseren op het moment dat het geïmporteerd wordt, stelt het optimale parameters vast of verandert het zelfs het modeltype. Dat alles voor de beste resultaten. 

Bij Google Cloud Platform helpen we niet alleen gaming-bedrijven met het ontwikkelen van games, we willen ook graag samen technologie inzetten om historische kennis te verbeteren. Wil je weten hoe GCP jou kan helpen bij het creëren van entertainment of dieper inzicht in de wereld? Neem vooral contact met ons op.

Bronnen: