NL
EN
Google Cloud

Slimme Dingen 

Google, Alibaba, Apple en Facebook hebben meer gemeen dan hun status als ‘s werelds grootste bedrijven; ze draaien allemaal op digitale platforms. Bedrijven die platforms gebruiken hebben betere resultaten. Toch werkt naar schatting slechts 3% van de gevestigde ondernemingen met een succesvol digitaal platform. Hoe je het verschil kunt maken? Ga het Internet of Things (IoT) gebruiken op jouw website.

Hogere productiviteit, lagere kosten
Door IoT krijgen bedrijven de beschikking over heel veel verschillende soorten data. Je kunt deze datastromen gebruiken voor machine learning, om de operationele efficiëntie te verbeteren, om op problemen te anticiperen en om je bedrijf te optimaliseren. Met IoT wordt jouw bedrijf meer datagedreven. Hoe? Ford ontwikkelde een complete IoT suite voor hun medewerkers. Door de bewegingen van zijn medewerkers te volgen, maakte Ford de werkvloer efficiënter en veiliger. Het bedrijf Magnet 360 hadt een nieuw verwarmings- en ventilatiesysteem nodig, nadat het naar een ander kantoor was verhuisd. Door sensoren te gebruiken om de luchtstroom en de automatische verwarming te monitoren, konden ze 70% besparen op de energierekening.

Betere klantervaring
De meeste van de eerder genoemde succesvolle bedrijven streven voortdurend naar klanttevredenheid. Met het IoT heb je hier heel veel informatie over. Je bedrijf krijgt meer inzicht in wat je klanten vinden van hun producten en wat hun voorkeuren zijn. Met deze informatie kun je je product snel aanpassen of gepersonaliseerde aanbiedingen doen. Dat zorgt voor een veel betere klantervaring. 

Data voor duurzaamheid 
Met het IoT kun je je bedrijf ook duurzamer maken. Google gebruikt bijvoorbeeld sensoren in hun data centers om de status van hun koelsysteem te monitoren. Het inzetten van AI voor de data-analyse helpt om vast te stellen welke eventuele acties ondernomen kunnen worden om het energieverbruik te verminderen. Dit heeft enorm bijgedragen aan het efficiënter maken van het energieverbruik van Googles data centers. 

Het opzetten van een datamanagementsysteem voor energie met Google Cloud Platform, daar gaat het om bij Energyworx. Energyworx haalt energiedata uit bronnen zoals IoT-sensoren, het energienetwerk en energiecentrales en zet ze om in geld. Bedrijven die aan abonnement nemen op de tool van Energyworkx, kunnen dieper het datameer in door analyses en machine learning toe te passen. Daardoor kan een energiebedrijf bijvoorbeeld zien hoeveel zonne-energie er geproduceerd is tussen 13.00 en 14.00 uur op een bepaalde dag. Op die manier kunnen bedrijven zien hoeveel energie de 1.500 vestigingen verbruiken. 

“Met Google Cloud Platform kunnen we onze klanten tools geven om belangrijke inzichten te krijgen uit energie-data. Ze kunnen die snel doorzoeken en betalen per gebruikerssessie. Tijdens die sessie hebben ze alle data die ze nodig hebben binnen handbereik,” zegt Edwin Poot, oprichter van Energyworx.

Een Internet of Vehicles 
Autoverzekeringen zijn van oudsher gebaseerd op hoeveel en hoe veilig jij rijdt. Wat als je die schattingen preciezer kunt maken? Met IoT kan dat. Voertuigen worden geavanceerde IoT-toepassingen en alle informatie kan gedeeld worden met derden. Sensoren meten je acceleratie, je snelheid en de snelheidslimieten, en je toerental. Zelfs de omstandigheden in de omgeving, zoals de vochtigheid en het type rijvlak kunnen door de auto worden gemeten.

Autoverzekeraars kunnen hun polis aanpassen aan de gegevens die zij doorkrijgen; we spreken dan van een verzekering op basis van gebruik. De informatie kan zowel door de verzekeraar als door de klant worden ingezien. De klant kan zijn rijgedrag monitoren en aanpassen, bijvoorbeeld om korting te krijgen op zijn verzekering. Verzekeraars kunnen namelijk korting geven op basis van gereden kilometers en rijgedrag. Google biedt deze optie aan op zijn Cloud IoT Core. Als je de cloud gebruikt, kun je je platform en IoT-toepassingen verder verbeteren. Daarmee beperk je het onderhoud en kun je eenvoudig schalen.

Binnen 40 minuten jouw IoT
Google biedt je de mogelijkheid om binnen 40 minuten op jouw eigen apparaat IoT uit te proberen. Met het Qwik lab krijg je de kans om direct aan de slag te gaan met Googles IoT Core. In dit filmpje zie je hoe je dat doet.

Bronnen: