NL
EN
Google Cloud

20/20 Vision: Hoe is het weer? De eeuwenoude kunst van het weer voorspellen innoveren met AI  

Rond 350 voor Christus deed Aristoteles de eerste weersvoorspellingen, gewoon door naar de overeenkomsten tussen de lucht en het water te kijken. Hij blijkt er er helemaal niet zo ver naast te hebben gezeten in zijn benadering van de atmosferische wetenschap. In de afgelopen decennia is de kunst van het voorspellen van het weer verder aangescherpt met grootschalige technologische innovatie. Op dit moment wordt met AI gewerkt aan het volgende hoofdstuk van meteorologische innovatie. In dit artikel zien we hoe Peltarion, de grootste AI-innovator in Zweden, en klant van GCP, AI-gedreven meteorologie inzet om innovatie in de hernieuwbare energiesector te bevorderen.

Voorspellingen innoveren met AI

Weerdiensten zijn altijd op zoek naar manieren om te veranderen en te innoveren. AI biedt hiervoor een perfecte mogelijkheid. AI kan zorgen voor innovatie in de modellen en systemen voor weersvoorspellingen, waardoor meteorologische instituten zeer nauwkeurige voorspellingen kunnen doen en eventueel waarschuwingen kunnen uitsturen. 

Innovatie met AI heeft impact op zowel de diensten voor stroomvoorziening als de energiebedrijven. Die krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid tot weersvoorspellingen op basis van digitale databases en state-of-the-art werkstations. Daardoor kunnen ze anticiperen op weersomstandigheden die voor problemen kunnen zorgen in de stroomvoorziening. Zo kunnen energiebedrijven hun huidige dienstenpakket verbeteren, door gebruik te maken van verbeterde, door AI aangedreven voorspellingsmethodes.

Peltarion: het mogelijk maken van energie-innovatie

De weersomstandigheden hebben rechtstreeks invloed op de adequate opslag en productie van energie uit hernieuwbare bronnen. Daarom is Tekniska Verken, een Zweedse energiemaatschappij, enorm afhankelijk van voorspellingen om van te voren te kunnen inschatten hoeveel stroom hun windmolens moeten produceren. Bovendien moet de stroom van de molens 24 uur van tevoren in het stroomnetwerk worden geplaatst - waardoor niet juiste weersvoorspellingen buitengewoon schadelijk kunnen zijn. Kortom: Teknisa Verken heeft behoefte aan geavanceerde voorspellingen om zijn energiebronnen en -productie efficiënt in te kunnen plannen. 

Het grootste AI-technologielab in Zweden, Peltarion, ontwikkelde een AI-model om het voorspellen en monitoren van het weer voor hen te verbeteren. Dat model, met de naam Deep Weather, kan grote datasets over het weer en de stroombehoefte in het verleden op een bepaalde locatie verwerken. Teknisa Verken kan met het model vervolgens allerlei technische oplossingen creëren, zoals bijvoorbeeld het elke 10 seconden aanbieden van een nieuwe voorspelling en het automatisch laten aanpassen van hun weersystemen. Daarmee besparen ze miljoenen aan energie-afval.

Deep Weather had zijn toegevoegde waarde al laten zien bij het verbeteren van de efficiëntie en het terugdringen van operationele kosten. Teknisa Verken kan met de nieuwe systemen binnen 100 milliseconden een voorspelling doen, met een fractie van de rekenkracht die daar eerst voor nodig was. En behalve het verbeteren van de productie van windenergie, kan het systeem nog veel meer innovaties in gang zetten. Zo kunnen kantoorgebouwen met elke 10 seconden een nieuwe voorspelling, daar hun klimaatsysteem automatisch op afstemmen. En off-piste skiërs en bergbeklimmers kunnen veilig de natuur in, omdat ze zeker weten dat er geen weersomstandigheden aankomen waardoor ze zouden kunnen vastlopen. Of, zoals Erik Olssen, Business Developer bij Teknisa Verken, zegt:

“Wij voelen ons verplicht om altijd de grenzen te blijven opzoeken van wat op dit moment mogelijk is. Deep Weather heeft laten zien dat het mogelijk is te heroverwegen hoe we complexe problemen kunnen oplossen met AI, en dat we de nadelen van windenergie kunnen ombuigen naar voordelen die uiteindelijk zullen leiden tot meer hernieuwbare energie.”

— Erik Olsson, Business Developer at Tekniska Verken

Bronnen: