NL
EN
Google Cloud

Going green: duurzaamheid omarmen als drijvende kracht

Organisaties zien steeds vaker in hoe belangrijk het is om te investeren in duurzame manieren van zakendoen. En je hoeft echt geen ‘groen bedrijf’ te zijn te zijn om duurzaam te kunnen ondernemen: in 2018 bedroegen de totale wereldwijde investeringen in duurzaamheid meer dan 30 miljard dollar - een toename van 68% ten opzichte van 2014 en een vertienvoudiging vergeleken met 2004. Waar duurzaamheid voorheen vooral een manier was om iets terug te doen voor de maatschappij, is het inmiddels ook uitgegroeid tot een belangrijke zakelijke drijfveer. Hoe kan duurzaamheid de drijvende kracht zijn voor jouw organisatie?

Going green met Google

Dat de wereldwijde klimaatverandering een van de lastigste uitdagingen voor ons als mensen is, kan niet worden ontkend. Er is een gebied waarop veel winst behaald kan worden en dat vaak over het hoofd wordt gezien: de datacenters van grote bedrijven. Gemiddels verbruiken datacenters tussen de 2 tot 3% van de elektriciteit wereldwijd. Dit draagt bij aan ongeveer 1 tot 2% van de totale menselijke CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dat is ongeveer even veel als de wereldwijde luchtvaartindustrie. En als we kijken naar de verwachte toename in aantallen ‘connected devices’ en het groeiende belang en gebruik van big data, dan weten we al dat die getallen de komende jaren alleen maar groter zullen worden...

Bij Google geven we om onze planeet. Al sinds onze oprichting in 1998 is duurzaamheid voor ons een kernwaarde: we waren niet alleen het eerste grote bedrijf dat in 2007 CO2-neutraal werd, we waren ook het eerste grote bedrijf dat in 2017 zijn energieverbruik compenseerde met 100% hernieuwbare energie. Halverwege september kondigde onze CEO Sundar Pichai Googles derde decennium van klimaatactie aan. Het doel: het realiseren van een CO2-vrije toekomst voor iedereen. Een van onze verplichtingen is dat we in al onze datacenter en op al onze campussen over de hele wereld 24/7 werken met CO2-vrije energie. Dat betekent dat als jij je bestaande applicaties migreert naar Google Cloud Platform (GCP), je de CO2-voetafdruk van jouw organisatie direct verkleint. 

Behalve migratie naar onze cloud, kunnen onze Cloud-producten ook een cruciale rol spelen bij het bereiken van de duurzaamheidsdoelen van jouw organisatie en bij de transitie naar duurzamer ondernemen. Onderzoek bij Amerikaanse overheidsinstellingen laat zien dat de kosten voor computing costs, het energieverbruik en de CO2-uitstoot met 65 tot 90% afnamen als er werd overgestapt naar G Suite. Ook hebben hardware-innovaties zoals onze Tensor Processing Units (TPU’s) geholpen bij het efficiënter maken van de rekenkracht. Vergeleken bij vijf jaar geleden leveren we tot zeven keer meer rekeningkracht bij hetzelfde stroomverbruik. Bovendien hebben we door gebruik te maken van machine-learningtoepassingen slimme koeling kunnen ontwikkelen in onze datacenter. Dat levert een vermindering van het energieverbruik op van 30%. We stellen deze oplossingen aan wereldwijd beschikbaar. Hoe dat werkt, zie je hier.

Duurzaamheid als drijvende kracht

Natuurlijk zijn duurzame bedrijfsactiviteiten op zichzelf waardevol, maar duurzaamheid omarmen als je belangrijkste kernwaarde kan ook een drijfveer zijn voor de waarde, innovatie en optimalisatie van je bedrijf. Met G Suite kun je een samenwerkingscultuur bouwen met andere organisaties. Daardoor kun je gemakkelijker groei- en innovatiekansen identificeren - zeker in het licht van de huidige noodzaak om thuis te werken vanwege de pandemie. Door grondige data-analyse met tools zoals GCP’s BigQuery kan jouw organisatie betere inzichten krijgen in de interacties tussen elementen binnen jullie systeem. Als je je data begrijpt, kan je dat helpen bij het identificeren en begrijpen van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid bij jouw bedrijf, en tegelijkertijd de uitvoering en voortgang van je volledige duurzaamheidsstrategie monitoren.

“We wilden profiteren van Googles machine-learningtechnologie om Etsy’s CO2-voetafdruk te verkleinen en ons energieverbruik te verminderen”

— Dany Daya, Senior Program Manager for cloud migration at Etsy

Etsy werkt aan duurzaamheid met GCP

De case van online marktplaats Etsy laat zien hoe het in hart van je bedrijfsactiviteiten plaatsen van duurzaamheid de waarde, innovatie en optimalisatie van je bedrijf kunnen opvoeren. Duurzaamheid is altijd de kern geweest voor Etsy. Dany Daya, Senior Program Manager for cloud migration bij Etsy: “ Duurzaamheid is een van Etsy’s belangrijkste doelen, en we monitoren duurzaamheid net zoals we omzet en winst monitoren.” De toewijding van Google Cloud aan CO2-neutraliteit - en dan vooral de nadruk op energie-efficiëntie in AI en ML - past daar goed bij. “We wilden profiteren van Googles machine-learningtechnologie en Etsy’s CO2-voetafdruk te verkleinen en ons energieverbruik te verminderen.”

Etsy rondde zijn migratie naar Google Cloud in februari 2020 af. Daarbij verhuisden ze 5.5 petabyte aan data van 2.000 lokale servers naar Google Cloud. Die migratie heeft, met een besparing van 50% aan rekenkracht, significant bijgedragen aan het verkleinen van Etsy’s CO2-voetafdruk. Door Google Clouds committed-use discounts (CUDs) toe te passen en Big Query in te zetten als optimalisatietool, kon Etsy zijn rekenkosten verminderen met 42% en de voorspelbaarheid van kosten verbeteren. En dat is niet alleen kostenefficiënt, maar helpt Etsy ook om hun doel te bereiken en in 2025 dus 25% minder energie te verbruiken. Al met al wordt geschat dat de vermindering van Etsy’s energieverbruik gelijk zal staan aan ca. 20.000 naaimachines (die non-stop werken), ca. 147.000 gloeilampen (die 24/7 aanstaan) of ca. 1.200 vaatwassers (die non-stop draaien).

Etsy kon ook nog eens 15% van zijn technici van het beheren van de infrastructuur afhalen en zich laten focussen op de klantervaring. Daardoor kon Etsy 115% sneller IT-experimenten uitvoeren dan in 2019. Dat stelde het bedrijf in staat om nieuwe kansen te ontdekken om de klantervaring te verbeteren. En dat leidde op zijn beurt weer tot tijdwinst bij het verzenden van nieuwe producten.

Zoals je ziet bij de Etsy-case voegt het gebruik van Google Cloud-diensten waarde toe aan jouw organisatie. Het zorgt ervoor dat je dataprocessen kunt verbeteren met AI en ML, het kan je helpen bij het verlagen van kosten en uitgaven met BigQuery en het ondersteunt een samenwerkingscultuur tussen organisaties met G Suite. En bij dat alles garanderen we dat de IT-infrastructuur van jouw organisatie loopt op de enige cloudprovider die 100% hernieuwbare energie heeft gerealiseerd.

Bronnen: