NL
EN
Google Cloud

Neem de leiding en laat het gaan; hoe je effectief leiderschap kunt bereiken

“De meesten van ons zien inmiddels wel in dat succesvolle organisaties het product zijn van gedeeld, complementair en distributief leiderschap.” Deze uitspraak is van Manfred Kets de Vries, een van de meest vooraanstaande adviseurs en managementtrainers van de wereld. Bij Google denken we dat leiderschap de belangrijkste factor is als je werkomgevingen wilt creëren waarbij zowel de werknemers als de innovatie floreren. In dit artikel leggen we uit waar het vaak aan ontbreekt bij klassieke leiderschapsstijlen. We willen je dus ook graag inspireren om een wat vrijere, meer op samenwerking gerichte leiderschapsstijl uit te proberen binnen jouw organisatie. 

Geen applaus nodig
In de huidige wereld zijn de meeste leiders geneigd om extreem gedrag en narcistische trekken te vertonen. Je kunnen onderscheiden zal vaak worden gezien als een goede karaktereigenschap voor leiders, maar Kets de Vries denkt dat “narcisme de wereld vermoordt”. Een boude stelling, maar hij baseert hem op een heleboel ‘huiswerk’. Kets de Vries is psychoanalyticus en hoogleraar humanresourcemanagement en leiderschapsontwikkeling, en wordt gerekend tot de wereldtop 50 van managementfilosofen.  

Na jarenlang als psychoanalyticus managers en hun persoonlijkheden te hebben bestudeerd, stelt hij dat destructief leiderschap vaak wordt veroorzaakt door onzekerheid. Onzekerheid voedt de behoefte aan vertrouwen en controle. Daarom ziet hij veel CEO’s en directeuren die hun leiderspositie zien als een manier om applaus te krijgen, of als een rechtvaardiging van het alles onder controle (willen) hebben. Helaas helpt dit een organisatie als geheel niet bij het bereiken van haar doelen. Maar we hebben goed nieuws: het kan anders! 

De juiste balans vinden
Onderzoek toont aan dat empathie en het gelijk verdelen van persoonlijkheden binnen een team cruciaal is voor effectief leiderschap. Volgens Kets de Vries laat het belang van empathie in leiderschap zien waarom vrouwen betere leiders blijken te zijn dan mannen. Vrouwen hebben over het algemeen meer empatisch vermogen. Dat betekent niet dat alle mannelijke managers vervangen moeten worden door vrouwen; de juiste balans is de sleutel tot effectiviteit.

Balans is ook belangrijk als je het hebt over de persoonlijkheidskenmerken van verschillende managers binnen jouw organisatie. Je hebt een paar strategische types nodig, een paar  innovatieve of communicatieve talenten, maar ook managers die innovatief denken stimuleren bij hun team of uitblinken in coaching of teambuilding. Bij Google analyseren we onze data om te weten te komen waarom onze beste managers zo succesvol zijn. UIt dat onderzoek bleek dat onze topmanagers het zo goed doen omdat ze balans hebben gevonden. Ze begrijpen het team op zowel technisch als sociaal gebied. Bovendien is er een evenwicht tussen het vooropstellen van prestaties en het empoweren en ondersteunen van degenen aan wie ze leiding geven.  

Zo doen we dat
Leiderschap gaat dus niet alleen alleen over controle of over prestaties leveren die applaus verdienen. Daarom hebben verschillende organisaties met succes een strenge hiërarchie en directief leiderschapsstijl achter zich gelaten. Als wij bij Google iemand aannemen - of dat nu een monteur is of een topmanager - onderzoeken we altijd hun leiderschapskwaliteiten. Op die manier kunnen we het voortouw nemen en anderen inspireren. In de onderstaande video zie je hoe het in zijn werk gaat.

 

Bij Google stimuleren we onze werknemers ook om 70% van hun tijd te besteden aan onze core business, 20% aan werkzaamheden die daarmee te maken hebben en 10% aan wat ze maar willen. Zo hebben we geen complete controle over onze mensen, maar laten we ze 10% van de tijd helemaal vrij. Misschien vind je dat belachelijk, of zie je het als verspilling van tijd en geld, maar dat klopt echt niet. Sterker nog, het heeft geleid tot grote innovaties, succesvolle producten (zoals AdSense), een boost van de creativiteit en werknemers die durven dromen.

Volgens ons heeft een manager niet alleen als taak om onze bedrijfsvisie over te brengen op een team. Wij zijn ervan overtuigd dat, om effectief leiderschap te bereiken, het laten uitkomen van de dromen en visioenen van dat team net zo belangrijk is.

Bronnen: